Advent u Beču

Beč je grad sa bogatom istorijom i kulturom, pa je advent u ovom gradu pravo uživanje. To je vreme godine kada se grad oblači u boje božićnjih svetiljki i ukrašava sa božićnim jelkama i ukrasima.

Jedna od najpoznatijih aktivnosti za vreme adventa u Beču je poseta božićnom sajmu na Trgu Marije Terezije. Ovaj sajam se održava svake godine od kraja novembra do Božića i nudi razne hrane, piće i suvenire. Pored toga, u Beču postoje i mnogi drugi sajmovi, poput onog na Trgu Am Hofu i u Schönbrunnu.

Beč je takođe poznat po svojim kafićima, pa možete iskoristiti advent kao priliku da probate neke od tradicionalnih bečkih poslastica, poput Sacher torte i Apfelstrudel.

Mi smo se u Beč zaputili iz Šapca. Put je bio dug i naporan ali kad smo ugledali sve te nestvarne boje, od tog trenutka smo se nasli kao u bajci.

Razbudila nas je jutarnja kafa od 4 eura, nakon toga smo se zaputili u istrazivanje ovog prelepog grada. Za doručak smo probali wurst. Cena je od 5 – 7 eura

Potom smo se uputili metroom do čuvenog Schönbrunnu. Linija 4. Karta je 2.4 eura i traje 90 minuta.

Schönbrunn je bio jedno od glavnih rezidencija Habsburške monarhije u Beču. Ovo impresivno dvorište je sagrađeno u 17. veku i predstavljalo je središte moći Habsburške monarhije.

Schönbrunn je poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi i lepim vrtovima, koji su se smatrali jednim od najlepših u Evropi. Dvorište je bilo mesto mnogih značajnih događaja u istoriji Austrije, uključujući i krunisanje nekih od najpoznatijih habsburških monarha, kao što su Marija Terezija i Jozef II.

Danas, Schönbrunn se smatra jednom od najvažnijih turističkih atrakcija u Beču i otvoren je za posete. Posetioci mogu da razgledaju impresivne dvorce i vrtove, kao i da se upoznaju sa istorijom Habsburške monarhije i njenog uticaja na Evropu. Schönbrunn je takođe poznat po svojim koncertima u vrtovima, koji se održavaju tokom letnjih meseci.

Ovde smo popili kuvano vino sa suvom jabukom i cimetom, prelepo je. Cena je 5 eura.

Jeste hladno, ali neodustajemo, vraćamo se do centra grada. Kratki predah uz kaficu i odlazak do cuvene katedrale Svetog Stefana. 

Advent u Beču je vreme godine kada se grad oblači u boje božićnjih svetiljki i ukrašava sa božićnim jelkama i ukrasima, a mnogi ljudi iz celog sveta dolaze da uživaju u prazničnom duhu i raznim aktivnostima koje se nude tokom ovog perioda. 

Do Beča možete doći za relativno male pare sa nekom lokalnom agencijom, put jeste naporniji, ali kompletan užitak koji dobijate, nema cenu. 

Autor: Milan Marinković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *