Durmitor, Crna Gora

Durmitor je planina u Crnoj Gori koja se nalazi u zapadnom delu zemlje i poznata je po svojim jezerima, planinarskim stazama i vodopadima. Durmitor je takođe dom jednom od najviših vrhova u Crnoj Gori, Bobotovom kuku, koji se nalazi na visini od 2.523 metara.

Durmitor je poznat po svojim planinarskim stazama i alpinističkim putovima, koji vode do vrhova planine i pružaju panoramske poglede.

Na Durmitoru postoji mnogo planinarskih staza različitih težina i dužina, pa postoji nešto za svakoga. 

Planinarenje na Durmitoru se obično obavlja u letnjem periodu, od maja do oktobra, kada su vremenski uslovi najpovoljniji. Međutim, planinarenje u zimskim uslovima takođe je moguće, sa odgovarajućom opremom i iskustvom.

Mi preporučujemo samo uspon u letnjem periodu, jer planina nije ni malo naivna, samim tim treba biti vrlo oprezan.

Plan je bio da se krene na stazu u 5 ujutru jer je prognoza najavljivala kišu oko 15 časova.

Žabljak je grad koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1456 metara, što ga čini najvišim gradom u Crnoj Gori i jednim od najviših u Balkanu. Nalazi se u srcu Nacionalnog parka Durmitor, mesta pod zaštitom UNESCO-a poznatog po svojim prekrasnim pejzažima, uključujući kanjone, jezera i planinske vrhove. Grad je popularna turistička destinacija koja nudi različite aktivnosti, poput skijanja zimi i planinarenja, raftinga i drugih outdoor aktivnosti leti. Zabljak takođe ima brojne kulturne i istorijskih znamenitosti, uključujući Crno jezero, kanjon reke Tare. Prelep i drugačiji grad.

Ustajemo ujutru u 4 i krećemo na stazu sa prevoja Sedlo. Krečemo sa visine od 1863 metra n.v. na 2523, odnosno vrh Bobotov kuk. Među prvima smo na stazi.

Bobotov Kuk je najviši vrh u planinskom lancu Durmitor u Crnoj Gori, sa nadmorskom visinom od 2523 metara. To je popularna destinacija za planinare i alpiniste, koja pruža impresivne poglede na okolni pejzaž i priliku da se doživi jedinstvena lepota regiona Durmitor. Uspon na vrh Bobotov Kuk se smatra srednje do izazovnim, sa udaljenošću od oko 14 kilometara u oba pravca i usponom od oko 1000 metara. Obično je potrebno oko 6-8 sati da se obavi uspon, u zavisnosti od nivoa spremnosti i vremenskih uslova. Staza do vrha dobro je označena i postoje neka skloništa duž puta gde planinari mogu da se odmore ili sklone u slučaju lošeg vremena. Preporučuje se da ponesete dovoljno vode, hrane i toplih odeće, jer vreme može brzo da se promeni na visokim nadmorskim visinama.

Uspon krećemo sa prevoja Sedlo. Nakon nekih 600 metara dolazimo do prvog opasnijeg dela, koji je obezbedjen sajlom. Dovoljno da se razbudimo i da shvatimo da je ovo jedan ozbiljan uspon. 

Nakon toga ulazimo u dolinu Surutka, gde kreće pravo uživanje. Priroda je nestvarna! Tu se nalazi manji izvor, koji je jako bitan za povratak a kako su vrućine u Julu prevelike svima ponestaje vode.  Ispod prevoja se nalazi manje jezerce Zeleni vir. Pravo uživanje i prizor za slikanje.

Od jezera kreće ozbiljniji uspon, koji nije opasan ali je dosta fizički zahtevan. Tako je sve do prevoja. Pravimo kraći predah. Sa ove tačke se vidi Žabljak. 

Staza dalje vodi desnom stranom ispod vrha Bobotov kuk, a onda kreće ulevo do prevoja. Stižemo do Škrčkog pogleda na 2420 metara n.v. Sa ovog mesta se pruza prelep pogled ka Škrčkim jezerima. Ovde odustaju dva člana ekspedicije, jer od ovog mesta kreće po nama jedini opasni deo koji nije ni malo naivan.

Nastavljamo dalje. Ovaj deo uspona je dosta oštar, na pojedinim mestima osiguran sajlama. Potrebno je dosta opreza. Na kratko zastajemo i uzivamo u neverovatnom pogledu na Škrtča jezera. Nakon 10 minuta izlazimo na vrh i zaboravljamo sve poteškoće. Pogled je neverovatan, kao na vrhu sveta! Sledi zaslužen ručak i osveženje na 2523 m.n.v. Uživanje u pogledu, fotografisanje i povratak nazad, jer tek smo na pola puta. Tri sata kasnije stižemo na početnu tačku, prepuni oduševljenja i puni utisaka!

Svaka planina ima svoju magiju i Durmitor nije bio izuzetak. Ovaj pogled sa vrhu planine mi je dao novu perspektivu na svet i na sve ono što me okružuje, i siguran sam da ću se uvek rado vraćati ovom mestu koje me je toliko očaralo svojom lepotom.

Autor: Milan Marinković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *