Budimpešta: grad koji odiše istorijom i kulturom

Budimpešta je glavni grad Mađarske i jedan je od najlepših i najposećenijih gradova u Europi. Nalazi se na obalama Dunava u središnjem delu Mađarske i podeljen je na dva dela: Budim i Peštu. Budim je stariji deo grada i poznat je po svojoj istoriji, kulturi i arhitekturi. Pešta je moderniji deo grada i poznata je po svojim trgovima, buticima i noćnim životom.

Budimpešta ima mnogo znamenitosti koje treba videti, uključujući Budimski dvorac, koja je najveća palata u Europi, i Mađarski parlament, impresivnu građevinu koja je sagrađena u neoklasicističkom stilu. Budimpešta je takođe poznat po svojoj gastronomskoj sceni i ima mnogo restorana i kafića gde se mogu probati tradicionalna mađarska jela poput gulaša i langosa. Gradska tržnica Central je mesto gdje se mogu kupiti sveže namirnice i probati različite mađarske delicije.

Krenuli smo iz Šapca u 22 časova, prelazimo granicu Kelebija i stižemo u Budimpeštu oko 6 ujutru. Sledi jutarnja kafa, pa upoznavanje sa gradom. Krećemo od Trga Heroja.

Trg heroja (Hősök tere) je jedan od najpoznatijih trgova u Budimpešti i nalazi se u Budimu. Trg je izgrađen u 19. veku i poznat je po spomeniku Milenijuma koji se nalazi na sredini trga. Spomenik predstavlja Mađarsku istoriju i sastoji se od figura koje predstavljaju važne mađarske junake i događaje.

U blizini trga se nalazi i nekoliko drugih znamenitosti, uključujući čuvenu Operu u Budimu i Muzej satova. Trg je takođe dobro povezan s ostatkom grada i savršeno je mesto za početak vaše avanture u Budimpešti.

Potom dolazimo do dvorca Vajdahunjad

Dvorac Vajdahunjad (Vajdahunyad Castle) je izvorna gotička palata koja se nalazi u gradskom parku Varšavskom u Budimu. Dvorac je izgrađen u 19. veku i koristi se kao muzej. Dvorac je izvorna rekonstrukcija pravog mađarskog dvorca i sadrži mnoge znamenitosti iz mađarske istorije i kulture, uključujući umetnička dela, nakit, odeću i slično.

Ribarski bastion (Halászbástya) je impresivna građevina koja se nalazi u Budimu i poznata je po svojoj lepoti i pogledu na grad. Bastion je izgrađen u 19. veku i sagrađen je u neogotičkom stilu. Bastion se nalazi iznad Dunava i pruža prekrasan pogled na grad i parlament.

Nalazi se odmah pored crkve svetog Matije.

Budimpešta ima nekoliko prelepih mostova koji su jedna od glavnih atrakcija grada i predstavljaju važan deo njegove istorije i kulture. Najpoznatiji od njih su:

  1. Most Lánchíd: Ovo je najpoznatiji most u Budapestu i nalazi se između Budima i Pešte. Most je izgrađen u 19. veku u neogotičkom stilu i predstavlja važan simbol grada. Sa mosta se pruža prekrasan pogled na Dunav i grad.

  2. Most Meštrović: Ovaj most je izgrađen u 20.veku i poznat je po svom modernom dizajnu i skulpturama na obe strane mosta. Most je izgrađen u čast skulptora Ivana Meštrovića i spaja Budim i Peštu.

  3. Most Elisabeth (Erzsébet híd): Ovaj most je izgrađen u 19. veku i poznat je po svom neoklasicističkom stilu i skulpturama koje predstavljaju žene u različitim ulogama. Most je izgrađen u čast nemačke princeze Elizabete i spaja Budim i Peštu.

  4. Most Arpad: Ovaj most je izgrađen u 20. veku i poznat je po svom futurističkom dizajnu. Most spaja Peštu i obližnje selo Óbuda i predstavlja važan prometni pravac u gradu.

Mostovi u Budimpešti su prekrasni primeri arhitekture i dizajna i predstavljaju važan deo gradske istorije i kulture.

Potom sledi kratki predah i ručak. Odlučili smo se za čuveni Burger King i nismo pogrešili. Cena burgera je oko 5 eura.

Posle pauze krećemo do zgrade parlamenta, koja je po nama najlepša građevina u Budimpešti. Deluje nestvarno. U njoj se nalazi Mađarski parlament.

To je jedna od najpoznatijih zgrada u Budimpešti i jedan od najvećih parlamenata u Evropi. Zgrada se nalazi na obali Dunava u središtu grada i predstavlja jedan od najvećih simbola mađarske državnosti i nacionalne slavne prošlosti. Zgrada je izgrađena u neogotičkom stilu i poznata po svojim veličanstvenim kupolama.. 

Váci ulica je jedna od najpoznatijih ulica u Budimpešti i smatra se jednim od glavnih turističkih atrakcija grada. Nalazi se u centru grada i predstavlja jedan od najvažnijih trgovačkih i poslovnih područja u gradu. Ulica se proteže od glavnog kolodvora do Trga Pest, a po njoj se nalazi veliki broj prodavaonica, restorana, kafića i hotela.

Poznata po svojim luksuznim prodavnicama i brendovima, a u njoj se nalazi i nekoliko poznatih prodavnica kao što su Mango, Zara i H&M. Ulica je takođe poznata po svojim kafićima i restoranima, u kojima se mogu pronaći različiti kulinarski specijaliteti, od mađarskih tradicionalnih jela do svetskih kuhinja.

Ovde završavamo ovo prelepo putovanje. Budimpešta je grad koji ima mnogo toga za ponuditi turistima. To je mesto bogate istorije, kulture i zabave. Sigurno se vraćamo ponovo.

Autor: Milan Marinković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *