Solun: grad koji spaja istoriju i moderan život

U Evropi ima malo gradova koji mogu ponuditi to što ima Solun, bogatu istoriju, živopisnu kulturu, idealnu klimu i bogat noćni život, što je čini idealnom destinacijom u bilo koje doba godine.

Solun je grad sa oko 795.000 stanovnika i glavni grad pokrajine Makedonija u Grčkoj. To je drugi najveći grad u Grčkoj po broju stanovnika i jedno od najvažnijih kulturnih, trgovačkih i industrijskih centara zemlje. Solun se nalazi na obali Egejskog mora i poznat je po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, a njegov stari deo grada, Ano Poli, je proglašen za svetsku baštinu od strane UNESCO-a. Glavne industrije u gradu su prehrambena industrija, elektronska industrija, tekstilna industrija i građevinska industrija. Solun takođe ima razvijen turizam, sa brojnim hotelima, restoranima i atrakcijama.

Do Soluna možete doći avionim, vožnje nekih sat ipo, autom ili autobusom, vožnje nekih 12 sati, sa granicama.

Šta videti u Solunu?

Bela kula, koja je prepoznatljiv simbol Soluna. Reč je o znamenitosti iz  XV veka, visine 34 metra, korišćena je kao zatvor za vreme okupacije Turaka. 

Sada je moderan muzej. Ulaz je 3 eura. Sa vrha kule se pruža prelep pogled na grad i mesto za početak obilaska grada.

Nalazi se pored mora, uz šetalište.

Aristotelov Trg je glavni trg koji se nalazi u samom centru Soluna. Trg je dobio ime po čuvenom filozofu Aristotelu, tu se nalazi i njegov spomenik. Postoji legenda koja kaže da ako uhvatite Aristotela za palac, postajete mudriji. Mi smo probali, videćemo 😉 

Tu se odigravaju sva glava dešavanja u gradu, kao i doček nove godine. 

Na vrhu hotela Electra Palace nalazi se restoran, sa kojeg se pruža prelep pogled na trg i na more. Idelano mesto za predah i čuveni Grčki frape.

Odmah pored Bele kule nalazi se brodić, koji je zapravo kao kafić. Vožnja se ne plaća ali ste u obavezi da popijete piće, kafu.  Vožnja traje pola sata. Cene su od 7.5 eura.

Čuvena boemska četvrt Ladadika, nešto slično kao naša Skadarlija. Nalazi se pored Solunske Luke, blizu centra i predstavlja nezaobilazno mesto za sve koji vole noćni provod. 1985. godine Solunske vlasti su prepoznale značaj i lepotu Ladadike i stavile je pod zaštitu kao četvrt od posebne kulturne i istorijske važnosti. Prepuna je restorana i taverni. Koju god tavernu da posetite nećete pogrešiti, iako su cene malo više od ostalih delova grada. Tu možete probati bilo koje Grčko tradicionalno jelo ili popiti piće.

Ano Poli je stari deo Soluna koji morate obići. Sa njega se pruža predivan pogled na ceo grad i more. On predstavlja dušu Soluna. Do starog garda možete doći pešice nekih 45 min hoda ili gradskim prevozom. Mi Vam predlažemo da pešačite jer usput nailazite na divne građevine u Turskom stilu. Nalazi se na UNESCO liste kulturne baštine i zaštičen je od strane vlade.

Četvrt Ano Poli u Solunu ima dugu i bogatu istoriju. Ovaj prostor su prvobitno naselili antički Makedonci, koji su na brdu iznad modernog susedstva sagradili grad Ano Polis. Grad je kasnije bio osvojen od strane Rimljana, koji su ga učinili važnim deo svoje imperije. Tokom bizantskog perioda, Ano Poli je bio važan centar za učenje i kulturu, i bio je dom mnogim manastirima i crkvama. U 14. veku, Ano Poli je bio zauzet od strane osmanskih Turaka, i ostao pod osmanskom vlašću sve do kraja Prvog svetskog rata, kada je Solun postao deo Grčke. Iako je danas stambena oblast, Ano Poli i dalje sačuvao mnogo svoje istorijske karakteristike i popularna turistička destinacija. Ima jako puno kafića i restorana gde možete napraviti predah uz ručak ili uz frape.

 

Zejtinlik je srpsko vojničko groblje koje bi trebalo svi da posete. U njegovom sklopu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, engleskih i ruskih vojnika koji su poginuli u borbama u proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Zejtinlik je dobio ime po turskoj reči za ulje (zejtin). Na tom prostoru u vreme Otomana, bila je pijaca za prodaju ulja.

Po okončanju ratnih dejstava odlučeno je da se na tom mestu podigne zajedničko groblje svih poginulih u Solunskom frontu.

Prvi čuvar groblja je bio Sava Mihailović koji je bio na čelu grupe koja je prikupljala postmrtne ostatke vojnika i donosila na zajedničko groblje. Njega je nasledio njegov sin Đuro, koji je uspeo da sačuva groblje u Drugom svetskom ratu. Nakon njega, dolazi njegov sin, odnosno unuk Save, Đorđe Mahailović. Rođen je 1926 godine i dan danas je čuvar, doduše sada ima 94 godine i dolazi sve ređe. Mi smo imali tu sreću da ga vidimo, izašao je na balkan, jer živi u zgradi preko puta. Dobio je gromoglasan aplauz svih prisutnih, uz veliki naklon za svoje životno delo.

Spomenik posvećen Aleksandru Makedonskom, rođen kao Aleksandar III. Filip Argead, 356. pne – 10. juni 323. pne) bio je kralj Makedonije od 336. do 323. godine pne. Bio je sin kralja Filipa II. Makedonskog i kraljice Olimpijade. Aleksandar Makedonski je jedan od najvećih vojskovođa u istoriji, poznat po svom pohodu na Ahemenidsku Persiju, koji je dovelo do stvaranja Makedonske Imperije, koja je obuhvatala velike delove Evrope, Azije i Afrike. On je preuzeo presto nakon ubistva svog oca, Filipa II. Makedonskog, i odmah počeo da sprovodi njegove planove da se osveti Persiji za poraze koje je Makedonija pretrpela u ranijim ratovima. Aleksandar Makedonski je uspeo da pobedi Persiju, a zatim se uputio na pohod u Egipat i dalje u Aziju. Njegova vojska je došla do Indije, ali Aleksandar Makedonski se nije vratio u Makedoniju. Umro je u Egiptu, neposredno pre svoje 32. godine, ne ostavivši neposrednog naslednika. Njegova imperija se raspala nakon njegove smrti, ali su mnogi njegovi generali formirali sopstvene države i nastavili da vladaju nad velikim delovima njegove imperije. Aleksandar Makedonski je ostao upamćen kao jedan od najvećih osvajača u istoriji, poznat po svom brzom širenju makedonske vlasti širom sveta. Njegovo ime je postalo sinonim za veličinu, hrabrost i pobednički duh.

Spomenik je visine 6 metara, težine 4 tone, dok ukupna visina iznosi 11 metara sa postoljem. Iza spomenika je zid sa reljefom na kome je prikazana bitka kod Isa protiv vojske Persijskog cara Darija III u kojoj je Aleksandar Makedonski ranjen.

Spomenik kod Grka izaziva veliko poštovanje, jer je u vreme njegove vladavine grad doživeo procvat.

Šta probati od hrane i pića?

To je možda i najteže pitanje, jer su Grci poznati po fenomenalnoj kuhinji, koja je nama jako bliska. Grčka kuhinja je mediteranska kuhinja sa svojim korenima u Staroj Grčkoj. Ona se odlikuje svežim, lokalno uzgojenim namirnicama, uključujući povrće, voće, meso i ribu. Maslinovo ulje je neizostavan sastojak u mnogim grčkim jelima, a začini poput bosiljka, origana i timijana dodaju im nevjerovatan ukus. Grčka kuhinja je poznata po svojim sirevima, a feta se često koristi kao začin ili se dodaje u salate. Horiatiki salata, poznata kao grčka salata, takođe je jedno od najpopularnijih jela i sastoji se od fete, rajčice, paprike, koljenica, krastavaca i maslinovog ulja. Mnoga grčka jela se takođe pripremaju u pečenjari ili se kuhaju u zemljanoj posudi, a roštilj i grčka kuhinja su nerazdvojni. Grčka kuhinja takođe uključuje mnogo slatkih jela, poput baklave i halva, koja se pripremaju od oraha, meda i slatkog tijesta. Sve u svemu, grčka kuhinja je pravo blago za sve ljubitelje dobre hrane, mi smo se sa tim složili.

Za doručak vam preporučujemo grčki burek Bugatsu. to je njihova tradicionalna pita, najviše se konzumira slatka sa vanila kremom ali ima i raznih slanih varijanti koje su punjene sirom. Ukoliko je slatka varijanta preporučuju sa čokoladnim mlekom.

Bez girosa Vam ne može proći dan. To je jedan od sinonima za Grčku. Probali smo na tri mesta, najviše nam se svideo na Aristotelovom trgu, tako se i zove ta radnja, Aristotel. Lep je i preko puta Bele kule, zove se Ψισου. Probajte i Vi, pa presudite. Uglavnom, sigurno nema greške 🙂

Suvlaki možete takođe da probate na svakom ćošku. Suvlaki je tradicionalno grčko jelo. To su komadići svinjskog, jagnjećeg ili pilećeg mesa koji su nanizani na tanke drvene štapiće i ispečeni na roštilju.

Kafa im je fenomenalna, uglavnom svi piju hladnu, Frappe ili Freddo espreso. Najpovoljniji lanac kafa je Today’s ali mi Vam preporučuemo da probate iz lanca Mikel. Njihove kafeterije se nalaze na svakom ćošku i lako će te naći. Ko voli slatku kafu neka poruči Mikeloćino, to je kafa sa sladoledom, ukus je neverovatan.

Što se tiče alkohola, probajte grčko piće UZO (ouzo). Najkvalitetniji uzo dolazi sa ostrva Lesvos, gde se pravi od grožđa, ima karakterističan ukus Anisa. Služi se kao aperitiv, ali može da se pije za i posle obroka. Najčešće se konzumira sa ledom ili vodom, tako pomešano dobija belu boju koja podseća na boju mleka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *