Temišvar: mali Beč

Temišvar je grad koji se nalazi u zapadnom delu Rumunije, u Rumunskom delu Banata. Nazivaju ga i malim Bečom. Grad ima oko 350.000 stanovnika i poznat je po svojoj bogatoj istoriji i kulturnoj raznolikosti.

Temišvar ima dugu istoriju koja seže u rimska vremena, kada je bio glavni trgovinski centar. U srednjem veku bio je važan centar trgovine i industrije i bio je dom mnogim trgovcima i majstorima.

Danas je Temišvar moderni grad sa razvijenom ekonomijom. To je dom mnogim poslovima i industrijama, uključujući proizvodnju, maloprodaju i sektore usluga. Grad je takođe važan transportni čvor, sa velikom železničkom stanicom i međunarodnim aerodromom.

Krenuli smo iz Šapca oko 5 ujutru. Kratko se zadržavamo na granici i u Temišvar stižemo oko 10 časova. Od Šapca je odaljen oko 218 km. Vremenska zona je ovde + 1  u odnosu na Srbiju. Valuta je Lej, a možete plaćati i karticama, što je naša preporuka.

Grad se sastoji se od tri glavna trga: Trg Ujedinjenja, Trg Pobede i Trg Slobode.

Trg Ujedinjenja je najstariji gradski trg građen u baroktnom stilu. U prošlosti poznat kao Glavni trg, još od prvih nacrta koji potiču iz 1733. godine. Trg je veoma značajan za Srpsku nacionalnu manjinu, nazivaju ga još i starim srpskim jezgrom. Trg Ujedinjenja je danas naprometnija turistička destinacija u Temišvaru na kom dominira Saborna srpska pravoslavna crkva. Miloš Crnjanski je svoje detinjstvo proveo na ovom trgu kojim je bio fasciniran i kojeg je opisivao u svojim delima.

Trg Pobede je drugi gradski trg. U centralnom delu se nalazi impresivna Rumunska saborna crkva, čiji je krov ukrašen crepovima zelene i crvene boje. Izgrađena je 1946. godine u moravskom stilu i visinom od 90 metara. Jedan od pečata Temišvara. Na ovom trgu se između ostalog nalaze nacionalna Opera, Riblja fontana i statua vučice sa Romulom i Remom, Musolinijev poklon Temišvaru.

Zgrada Opere u Temišvaru je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija grada. Njena strukturna lepota privlači pažnju turista, a šetnja kroz park koji vodi do nje je dodatna atrakcija. Međutim, ova zgrada ima i istorisjku važnost, jer je čitav ulazni deo dodat u vreme komunizma, zajedno sa balkonom na kojoj je Nikolaj Čaušesku, lider komunističke partije, govorio narodu. Danas se zgrada Opere koristi za razne kulturne događaje i predstave, a turisti mogu posetiti i izložbe i muzeje koji se nalaze u njoj. Zgrada Opere je jedinstvena atrakcija koja spaja lepotu i istoriju grada Temišvara.

Za Riblju fontanu ima zanimljivo sujeverje, meštani ovog grada veruju da ne treba dogovarati sastajanje kod ove fontane jer će se ti planovi izjaloviti, pa je zato nazivaju fontana ostavljenih.

Trg Slobode je važan trg u gradu Temišvaru, poznat po svojoj lepoti i istorijskim znamenitostima. Na ovom trgu se nalazi bista narodnog heroja Decebala, poslednjeg kralja Dakije, koja simbolizuje borbu za slobodu i nezavisnost. Okruženje Trga Slobode odgovara njegovom imenu, jer se tu nalaze zgrade pozorišne i muzičke akademije, što ga čini svojevrsnim centrom kulture grada. Trg Slobode je mesto gdje se okupljaju lokalni stanovnici i turisti, a takođe je poznat po svojoj lepoj arhitekturi i istorijskim znamenitostima.

Rumunska kuhinja je rezultat sudara različitih kulinarskih tradicija s kojima je Rumunija imala dodir. Uticaj Turske kulture i specifičnosti susednih zemalja, poput Srbije, Nemačke i Mađarske, vidljiv je u rumunskim jelima. Takođe, Francuska i Austrijska kuhinja takođe su uticale na formiranje rumunskih menija. Jedan od najpoznatijih rumunskih deserta, pasca, nastao je pod uticajem Rimljana.

U Rumuniji se pod pojmom “čorba” podrazumijevaju razne vrste supa, od kojih su poznate čorba od škembića i telećih nogica začinjena kiselim limunovim sokom, pavlakom, sirćetom ili boršom. Rumuni takođe rado pripremaju kačamak od kukuruznog brašna, poznat kao mamaliga, te su im omiljena glavna jela mititei, bečka šnicla i ćufte perişoare u sosu. Umesto hleba, rumunski stanovnici često jedu kačamak i palentu, a meso je neizostavan dio njihovog dnevnog menija. Najčešće se konzumiraju svinjetina, piletina, junetina i riba. 

Možete probati tradicionalno rumunsko piće tulcu, jaku rakiju od šljive, te vino, jer je vinogradarstvo široko rasprostranjeno i razvijeno u Rumuniji, što čini izbor vina velikim i raznovrsnim.

Mi smo se ipak držali moderne kuhinje i nama omiljenog burgera, ali Vama tople preporuke da probate nešto tradicionalno.

Nakon ručka predlažemo da obiđete najveći šoping centar na Balkanu Iulius Mall, koji predstavlja pravi mali raj za sve koji uživaju u kupovini. Veliki broj prodavnica, od najskupljih do onih pristupačnijih. Imaćete utisak kao da niste u Rumuniji, nego u nekoj zapadnoj državi Evrope. Veoma luskuzan i moderan šoping centar.

Temišvar je prelep grad na obali reke Begej, bogate istorije i kulture. Idealna destinacija za vikend putovanje, na svega 3 sata vožnje od Beograda. Možete pogledati i naš kratak video o ovoj destinaciji.

Autor: Milan Marinković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *