Trebinje: najpoželjniji grad za život u BiH

Trebinje je grad i opština smeštena u entitetu Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i nalazi se na reci Trebišnjica. Trebinje ima bogatu istoriju, sa mnogim kulturnim i istorijskim mestima, uključujući srednjovekovnu tvrđavu Kastel, manastir Hercegovačka Gračanica i crkva sv. Vasilija Ostroga. Grad je poznat i po svom prelepom prirodnom okruženju, sa blizinom planina Leotar, Orjen i Grmeč, što pruža mnogo mogućnosti za aktivnosti kao što su planinarenje i skijanje. Trebinje je takođe popularna destinacija za degustaciju vina i ima jaku tradiciju proizvodnje vina.

Trebinje ima mediteransku klimu sa dugim i toplim letima, kao i blagim i toplim zimama. Zajedno sa Mostarom i Neumom smatra se najtoplijim gradom u BiH. Interesantan je podatak da je u Trebinju toplija jesen od proleća.

Nalazi se na oko 470 km od Beograda, 545 km od Novog Sada i oko 40 km od mora 🙂

Spisak šta treba videti je podugačak, pa u zavisnosti koliko dana ostajete u ovom prelepom gradu, možete sebi napraviti izbor.

Stari grad Kastel  je srednjovekovna tvrđava koja se nalazi u centru grada i predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija. Tvrđava datira iz 14. veka i bila je važna utvđenje za odbranu grada od napada.

Tvrđava se sastoji od unutrašnjeg dvorišta sa kulama i zidinama, te spoljnjeg dvorišta sa zidinama i kulama. Unutrašnje dvorište sadrži moderan muzej sa izložbama arheologije, istorije i kulture regije. 

U Kastelu se oseća posebna energija, koja se ogleda u njegovim uskim ulicama, starim kamenim kućama i prekrasnim pogledima sa kula. Tu se oseća toplina i pozitivna energija, koja se širi od svake kamene ploče i svakog kamena zida.

Ovaj deo grada je ispunjen životnom snagom i duhom prošlosti, koji se osećaju u svakom koraku. Kastel je mesto gde se istorija i kultura susreću i stvaraju jedinstvenu atmosferu koja oduševljava svakog posetioca. 

Sada je to moderan stari grad, prepun kafića i restorana.

trebinje reka
trebinje stari grad kastel

Hercegovačka Gračanica je sagrađena 2000. godine, na brdu Crkvina, sa kog možete uživati u neverovatnom pogledu na celo Trebinje i njegovu magičnu reku Trebišnjicu. Posmrtni ostaci velikog Jovana Dučića preneti su iz Sjedinjenih Američkih Država 47 godina nakon njegove smrti i sahranjeni u kripti manastirske crkve. Time je ispunjena Dučićeva poslednja želja da zauvek počiva u svom rodnom gradu. Udaljena je od centra  svega 2,5 km, pa do nje lagano možete stići pešice.

trebinje hercegovacka gracanica

Sa ovog mesta se pruža prelep pogled ka gradu.

Manastir Tvrdoš je srednjevekovni manastir koji se nalazi na oko 5 km od Trebinja. Manastir Tvrdoš je sagrađen u 15. veku i bio je važan centar kulture i duhovnosti u to vreme.

Manastir je poznat po svom arhitektonskom i umetničkom stilu, koji je kombinacija vizantijske i srednjevekovne arhitekture. 

Manastir Tvrdoš ima i veliku istorijsku važnost, pošto je bio važan centar srpske kulture i religije tokom turske vladavine u Hercegovini. Manastir je često bio meta napada, ali je svaki put obnavljan i ponovo bio u funkciji.

Manastir Tvrdoš je i dalje aktivan i posećuje ga mnogo ljudi svake godine. U manastiru postoji i muzej, koji predstavlja istoriju manastira i njegove uloge u srpskoj kulturi.

U sklopu manastira je i poznata vinarija Tvrdoš, pa možete probati sjajno vino.

manastir tvrdos

Muzej Hercegovine u Trebinju je jedan od najstarijih kulturnih ustanova u Istočnoj Hercegovini. On poseduje veliki broj eksponata koji potvrđuju da su na ovom području postojale različite kulture i civilizacije, počevši još od praistorije i u kontinuitetu sve do savremenog doba. Muzej predstavlja bogatu istoriju i kulturu Hercegovine kroz raznovrsne arheološke, etnografske i historijske eksponate. On je važno mesto za istraživanje i saznavanje o istoriji i kulturi Hercegovine.

muzej hercegovine trebinje

Jedan od najlepših primeraka osmanlijske arhitekture u Bosni, Arslanagića most prvobitno je bio izgrađen 10 kilometara uzvodno od svoje današnje lokacije. Prema nekim legendama mosta je podigao Mehmed Paša Sokolović, mada tačnih istorijskih izvora za ovu legendu nema. Od 1993. godine most se zove “Perovića most”. To je obrazloženo navodima da su predaci Arslan-age bili zapravo Perovići pre prelaska na islam. Formalno se i danas tako zove, iako ga većina lokalaca i dalje zove starim imenom.

Ukoliko dolazite preko leta, obavezno posetite najveći aqua park na Balkanu, grad Sunca.

Osmišljen da vam pruži vrhunsku udobnost, odmor i zabavu, Grad Sunca oduševiće vas već na prvi pogled. U Gradu Sunca nalazi se najveći aqua park na Balkanu „Sunčana vrela”, luksuzni hotel „SL Panorama“, sportsko-rekreativni objekat „SL Olimp” (sa zatvorenim bazenom, teretanom, multifunkcionalnom dvoranom, otvorenim i zatvorenim terenima za fudbal, košarku, odbojku i tenis), wellness i spa centar „Galija”, etno selo i Varoš čaršija, dječji park „Dino Park”, apartmansko naselje „Bijeli grad”, auto-kamp i koloseum. Možete prošitati nešto više o ovom kompleksu klikom na crveno dugme.

grad sunca trebinje

Za ručak vam preporučujemo čuveni restoran “Studenac”. Koji se nalazi u Gorici, mirnom delu grada Trebinja i udaljen je samo 3 km od centra. Smešten je na obali blistavo čiste reke Trebišnjice koja svojom izuzetno pogodnom temperaturom doprinosi kvalitetu ribe koja se tu i uzgaja za potrebe restorana.

Glavno mesto okupljanja stanovnika i turista u gradu je trg u samom centru, na kojem se nalazi prelepa letnja bašta hotela Platani. Ovde možete popiti kafu i osetiti čari Trebinja. Trg predstavlja srce gradskih događanja. U hladu stogodišnjih krošnji, koje potiču iz doba Austrougara, nalazi se ovaj prelepi vrt.

trebinje platani basta

Trebinjska pijaca se svake srede i subote organizuje na glavnom trgu, ispred poznatog hotela Platani u Trebinju. Ne propustite ovu priliku da kupite sveže proizvode, koji su ručno pravljeni i uzgajani u baštama prodavaca. Na pijaci možete pronaći sveže povrće i voće, kao što su kivi, limun i narandže iz okoline Trebinja, kao i različite vrste čajeva, najbolji od kantariona i žalfije. Ne propustite da probate i med od žalfije, koji je teško pronaći van Trebinja, a cene su znatno više. Takođe, možete probati čuveni sir iz mješine, od starog do mladog, slanog ili neslanog, sa više ili manje procenata masti, kao i koziji sir koji se može porediti sa najboljim italijanskim sirom. Ljubitelji duvana mogu probati hercegovački duvan, a takođe možete poručiti i domaću rakiju od grožđa Lozu.

trebinje pijaca

Trebinje je grad koji ima mnogo toga da ponudi posetiocima u bilo koje doba godine. Grad je poznat po svojoj bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, prelepim pogledima na okolinu, tradicionalnim proizvodima i hranom, kao i po arhitektonskim znamenitostima. Posetioci mogu uživati u hladovini trgova i bašti, kao i u degustaciji tradicionalnih proizvoda poput voća, povrća, meda, sira i rakije. Trebinje takođe ima mnoštvo muzeja i galerija za one koji su zainteresovani za istoriju i kulturu. Ukratko, Trebinje je grad koji morate posetiti, to je idealno mesto za one koji žele da uživaju u kulturnim i prirodnim atrakcijama, kao i da probaju tradicionalnu hranu i piće.

Zapratite nas 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *