Neodoljiv Tunis – od pustinje do mora

Ova zemlja je prepuna bogate istorije, kulture i lepote i ja ću se truditi da vam pružim što više informacija o svemu tome.

Tunis je imao burnu istoriju. Prvi narodi koji su naseljavali ovu oblast su bili Feničani, koji su osnovali grad Kartag (današnji Tunis) oko 814. pne. Oni su bili vrlo uticajni u oblasti trgovine i kulture, a njihov uticaj se oseća i danas u Tunisu.

Zatim su Rimljani osvojili Tunis oko 146. pne. i nastavili da ga koriste kao važnu trgovačku luku i poljoprivrednu oblast. Rimljani su izgradili mnoge građevine, kao što su amfiteatar u El Djemu, koji je i danas jedan od najbolje očuvanih u svetu.

Nakon pad Rimskog carstva, Tunis je bio pod vlašću Vandalaca, Bizantinaca i Araba. Arabi su doneli islam i ostavili snažan uticaj na kulturu i arhitekturu Tunis.

U 19. veku, Tunis je postao francuska kolonija, a francuski uticaj se još uvek može videti u gradovima kao što su Tunis i Sousse. Nakon Drugog svetskog rata, Tunis je postao nezavisna država 1956. godine.

Tunis je imao mnogo različitih vladara tokom istorije, od kraljeva do diktatora, i danas je demokratska republika. Iako je prošao kroz mnoge promene, Tunis je i dalje dom mnogim arheološkim nalazištima i kulturnim spomenicima, koji svedoče o njegovoj bogatoj istoriji i kulturi.

Najpoznatija letovališta

Tunis je poznat po svojim prelepim plažama sa bistrom, prozirnom vodom i mediteranskom klimom koja vas opija mirisom cveća, posebno jasmina. Mogu se pohvaliti sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta, poput Hammamet sa njegovim prelepim plažama, Yasmine Hammamet sa svojim luksuznim hotelima, Sousse sa svojim istorijskim spomenicima, Port El Kantaoui sa svojom modernom marinom, Djerba sa svojim oazama, Monastir sa svojim raskošnim palatama i Mahdie sa svojim prelepim plažama. 

Mi smo ove godine izabrali Port El Kantaoui, ovaj moderni turistički raj sa luksuznim hotelima i vilama bogatih ljudi Tunisa. Let Beograd – Monastir traje oko 2 sata, a prvi utisak po dolasku na aerodrom u Tunisu će biti čudan, više liči na autobusku stanicu nego na aerodrom. A pogotovo kada krenete autobusom do svojih hotela. Siromašna zemlja. Interesantan je podatak da je prosečna plata između 120 i 150 Evra. Utisak se kompletno menja kada se stigne u Port El Kantaoui.

Prošetajte do centra i marine, videćete drugačiju kulturu i način života. Ima dosta restorana, možete probati neko njihovo tradicionalno jelo.

Hotel: El Mouradi Palace

Prvi utisak o hotelu koji smo posetili je bio pozitivan. Veličina hotela je impresivna, sa oko 500 soba, ali se vidi da je zreo za renoviranje. Nažalost, soba u kojoj smo boravili nije bila na najvišem nivou. Bila je prostrana, sa balkonom, ali nameštaj je bio stariji i ne odgovara standardima smeštaja koji se očekuje od pet zvezdica. Međutim, sobe na trećem i četvrtom spratu su se činile boljim opcijama, pa ako imate priliku, preporučujem da njih zatražite.

Što se tiče higijene sobe, redovno su se održavale, ali smo primetili da je ostavljanje baksiša uticalo na dodatni trud osoblja u održavanju čistoće 🙂 Ukratko, ako tražite luksuzan smeštaj, ovaj hotel možda nije pravi izbor, ali ako ste spremni da se susretnete sa nekim manjim nedostacima, svakako ćete uživati u vašem boravku.

Hotel ima dva prelepa bazena, jedan ogromnog kapaciteta i jedan namenjen za decu. Uživali smo u svakodnevnim aktivnostima koje su se organizovale na bazenu, kao što su zabavni “pena party”, dinamični “vaterpolo” mečevi, energični “aqva džim”  i mnogi drugi.

Plaža je neodoljivo privlačna sa svojim belim peskom i kristalno čistom vodom. Suncobrani su raspoređeni tako da svaki gost ima svoj kutak za uživanje u suncu. Tu su i egzotični suncobrani koji doprinose još većem osećaju raja. Ležaljke su u izobilju i obezbeđene su čak i za one koji žele da malo kasnije ustaju. Međutim, preporučuje se da se rano probudite da biste osigurali mesto u prvom redu. 

Meduze su prisutne, ali to ne treba da vas spreči da uživate u moru, već samo da budete oprezni. Ukoliko se suočite sa meduzama, nemojte dozvoliti da vam pokvare vaše letovanje.

Kod spasilaca se nalaze kreme, ili jednostavno protrljate peskom i proći će za par minuta 🙂

Na plaži se takođe redovno održavaju različite aktivnosti, kao što je odbojka na pesku, boćanje, aerobik, streljaštvo, pa se na taj način možete zabaviti i upoznati nove ljude. 

Srpski jezik se cuje na svakom koraku 🙂

Hrane u hotelu ima u izobilju, ali nije na kvalitetu hotela od 5 zvezdica. Tu ima dosta prostora za napredak. Čuli smo od turista koji dolaze stalno u ovaj hotel, da je ranijih godina bilo dosta bolje, da se od vremena Korone malo promenilo, ali se nadamo da će se popraviti za predstojeće leto.

Kolači su im fenomenalni.

U blizini hotela se nalazi čuveni Hard Rock Cafe, gde možete malo promeniti ukus i probati pravi američki burger. 

Više informacija klikom na crveno dugme

Šta možete videti u okolini?

Kao što smo već napomenuli, obavezno prošetajte do centra Porta i marine, nešto totalno drugačije od ostatka Tunisa.

Možete posetili i grad Sousse, koji se nalazi na 15 -ak minuta vožnje od hotela. Taksi smo platili 5 evra u jednom smeru. 

Centralno mesto u gradu zauzima Medina. Izgrađena je u 13 veku, sada je to mesto za trgovinu, nešto kao bazar, ovde ćete baš svasta videti 🙂

Imate u ponudi i dosta izleta, kao što je fenomenalna Sahara, Sidi bou Said i glavni grad Tunis. Šta god da izaberete nećete pogrešiti.

Pogledajte naš video i zapratite nas na Instagramu 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *